"Enter"a basıp içeriğe geçin

:: CHAMP (Counter-Electronics High Power Microwave Missile Project)

MSF12-0126-01

Siber alan günümüzün savaş alanlarından birisi haline geldiğini artık net olarak söyleyebiliyoruz. Bu söylemimizi kolaylaştıran etken siber alanda gerçekleşen işlemlerin fiziksel dünyamıza olan etkisidir.

Siber alandaki bir saldırı girişiminin etkisi, fiziksel Dünyada yıkıcı olabilmektedir.
Örneğin borsanın işlem yapamaması, bankaların çalışmaması, trafik ışıklarının çalışmaması, havacılık sistemlerinin çalışmaması, gemi taşıma, kıyı güvenlik sistemlerinin çalışmaması, enerji nakil sistemlerinin çalışmaması, askeri sistemlerin çalışmaması… gibi etkilerin yanında “çalışmaması” kelimesini ilgili elektronik sistemlerin yok edilmesi, manüple edilmesi gibi veri bütünlüğünü bozarak sistemleri etkileyecek eylemler ile değiştirebilirsiniz…

Bunlar bildiğimiz ve tahmin ettiğimiz etkiler. Peki Siber saldırılar yazılımsal olarak engellenemiyorsa veya diğer bu türdeki sistemleri tümü ile devre dışı bırakmak için ne yapılabilir!

CHAMP2

Geçmişte elektronik sistemlere zarar vermek için EMP (Elektro-Manyetik-Puls) silahlarının kullanıldığını biliyoruz. Bu tip sistemler yoğun elektron hareketinin oluşturduğu elektromanyetik alanın odaklanarak hedef sistemdeki yük dengesinin bozularak elektronik sistemlere zarar verilmesini hedefler.

Bu sistem, ABD’nin 8 Temmuz 1962 yılında gerçekleştirilen Termonükleer patlama ile net olarak tanımlandı. Etki 1.4 Mega-ton’luk termonükleer başlığın ateşlenmesi ile 1300 km uzaklıktaki honolulu’da sokak ışıklarının, alarmların kapanmasına ve güç hatlarında güç kaybı olarak gözlenmiştir.

Ancak EMP oluşturmak için Termonükleer silah kullanmaya gerek yoktur!
Texas Teknik Üniversitesi Araştırmacılarının, 2 metre uzunluğunda ve 16 santimetre çapındaki bir kaynak ile de kayda değer güç seviyelerine ulaşılabileceğini gösterdiler (http://scitation.aip.org/content/aip/journal/rsi/83/2/10.1063/1.3681443 ),
EMP silahları etkin güç değerine göre sınıflandırılmaktadır, 10kW, 100kW gibi. Ve bu silahın gücü birkaç etkene bağlı;

e_bomp

EMP Sistemleri elektrik alan ile yüklenmiş geniş yüzey alanına sahip kondansatör kutuplarının bir patlayıcının etkisi ile çok küçük bir zaman diliminde temas ettirilmesi ile yoğun bir manyetik alanın tetiklenmesi fikrine dayanır. yüzey alanının genişliği, elektrik alanın büyüklüğü, patlamanın şiddeti ve doğrultusu hedef sisteme etkiyi tanımlar.

E-Bomb_graphic

2008 yılında Rusya Elektromanyetik Silah geliştirdiğini duyurdu ( http://inosci.blogspot.com.tr/2008/09/rusya-elektromanyetik-silah-gelitirdi.html )

webchamprev

Amerika Birleşik Devletleri, Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvar araştırmacıları elektronik sistemlerine doğrudan zarar veren CHAMP sistemini geliştirdiklerini duyurdular. Bu HPM sisteminin güncel hali.
Sistem 22 Ekim 2012 tarihinde Boeing tarafından test edilerek etkisi onaylandı. (Projenin 3-yıllık maliyeti 38 Milyon Dolar)

Silah yüksek güçte mikrodalga (HPM) kullanarak, çok sayıda hedefe çok sayıda atış yapabiliyor.
Bu Silah 2016 yılında ABD, Hava Kuvvetleri Envanterine AGM-86 ALCM üzerine uygulanarak kullanılabilecek. 2020 ortalarında, HPM JASSM-ER (Joint Air to Surface Standoff Missile) üzerine entegre edilerek F-35 Lightning II ve İnsansız Hava Araçlarında kullanılabilecek.

HPM Kinetik olmayan Misil olarak tanımlanmaktadır. Silah bina, yapı ve insanları değil, elektronik ortamlara zarar vermekte.

Sistem ile tüm elektronik unsurlar imha edilebilir konuma gelinmektedir.
Bu sistem ile Siber ortamlara, Fiziksel engelleme yapılabilir…

Düşün ki Bu tip sistemleri vurabilecek Hava Savunma sistemlerinin kalbi olan elektronik ünitelerinde hedef alınabilir, Enerji Nakil Sistemlerini yönetim Bilgi Sistemleri Hedef alınabilir…

OLASI ARAŞTIRMA SAHASI > HPM saldırısı nasıl tespit edilir, etkisi nasıl ortadan kaldırılır/azaltılır. (Faraday Kafesi,vb….) (Fizik Bölümü, Elektronik Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği öğrencilerine önerilir…)

 

Kaynaklar

http://www.boeing.com/features/2012/10/bds-champ-10-22-12.page
http://inosci.blogspot.com.tr/2008/09/rusya-elektromanyetik-silah-gelitirdi.html

http://blog.usni.org/2012/03/02/high-power-microwave-a-potential-key-to-defeating-a2ad-and-enabling-operational-access
http://www.nature.com/news/microwave-weapons-wasted-energy-1.11396
http://www.ainonline.com/aviation-news/defense/2014-10-02/airborne-directed-energy-technology-maturing-us
http://defense-update.com/20110922_boeing-tests-champ-hpm-missil.html#.VSB2mlw8rdk
http://www.militarytimes.com/article/20140916/NEWS04/309160056/Air-Force-expects-test-counter-electronics-missile-2016
http://www.businessinsider.com/beoings-counter-electronics-high-power-microwave-advanced-missile-project-2012-10?0=defense
http://boeing.mediaroom.com/index.php?s=20295&item=2454
http://en.wikipedia.org/wiki/Counter-electronics_High_Power_Microwave_Advanced_Missile_Project
http://en.wikipedia.org/wiki/AGM-158_JASSM
STANDART REFERANS: ISO 27001:2013

A.11.1.1
A.11.1.4
A.14.1.1

 

|
____ Innovation Science Labs ____
|