"Enter"a basıp içeriğe geçin

:: Google Gelişmiş TLS Güvenliğine geçiyor. (Kuantum Dirençli Şifreleme!)

Google istemci tarafında, Chrome sürüm 116 ile Quantum şifreleme dünyasına giriyor.

Amerikan Standartları Enstitüsünün uzun süredir üzerinde çalıştığı NIST Post-Quantum Cryptography projesi kapsamındaki Kyber şifreleme algoritması google tarafından da kullanılmaya başlanacak. Kullanılacak Kyber-768, AES-192‘nin şifreleme dünyasındaki eşdeğeri. Bu arada AES-192 Quantum şifre çözme tarafında dirençli bir algoritma değil…

Google bu algoritmayı istemci tarafından kullanan ilk firma değil. IBM, Cloudflare ve Amazon Web Service hali hazırda bu algoritmayı kullanmaya başladı.

İlerleyen zamanlarda daha güçlü bir anahtar istendiğinde Kyber-1024, AES-256 karşılığı ve oldukça güçlü.

Kullanılan algoritma “Elliptic-curve Diffie-Hellman” metodu ile birleştirilen hibrit bir model. Bu metot temelini “LWE tabanlı şifrelemeden almakta”

Kullanılan algoritmaların performans değerleri (Doğal olarak yeni algoritmanın entropisi yüksek);

Google ve diğer servis sağlayıcısının hızlı davranmasının nedeni, halihazırda geleneksel algoritmaların kırılmaya başlandığı veya başlanacağı!

Algoritmanın işe yaraması için İstemci <> Sunucu tarafındaki her iki sisteminde bu algoritmayı işletmesi gerekli. Şuan yukarıda belirtilen şirketler bu uygulamaya geçmeye başladı. Zamanla internete yayılacağını tahmin etmek güç değil. Ancak bu tip hybrid algoritmalarda entropi arttıkça kırılma ihtimali de algoritmalar arası geçişten kaynaklı artacağını tahmin etmek güç değil. Ancak şuan için zaman kazanmak için faydalı.. > https://cloudsecurityalliance.org/research/working-groups/quantum-safe-security/


Kaynaklar;